fredag 29 april 2011

110429

Ett par rätt händelselösa dagar har passerat och vi har med stormsteg närmat oss dagen då vi kommer lämna Da Nang. Igår var det Carros födelsedag och detta skulle ju så klart firas! Men först var det en dag med plugg som gällde. Jag hade ett samtal med min handledare i Sverige och jag var ärligt rätt nedslagen av hela samtalet då en hel del behöver ändras. Men det är ju bara att ta tag i i dag... Eller kanske om ett par dagar. Carros födelsedags firades i alla fall med att vi åkte till tandläkaren Diep som varit Carro och Johannas handledare och vår tandbleknings-master. När vi kom fram så tittade Dieps man som är läkare på Viktors sår i pannan och beslutade att det var dags att plocka stygnen. Det gick fint och jag är så sjukt imponerad av att Viktor är så lugn och bara ryckte lite grann. Såret är lite vattnigt så Viktor fick uppmaningen att fortsätta sin antibiotikakur i 5 dagar till (för det är ju bara att gå och köpa ut pillerna själv på apoteket). Efter det lilla ingreppet som utfördes i Dieps tandläkarstol så åkte vi till marknaden och köpte fisk och lite grönsaker. Blir alltid lika fascinerad av marknaderna och hur mycket olika sorters fisk och grönsaker det finns. Igår insåg jag även att det finns olika sorters ris och nu menar jag inte jasminris och basmatiris. Utan det stod tunnor med ris som för mig såg precis lika ut men med olika pris.

Hemma hos Diep så började matlagningen och det var roligt att få hjälpa till att laga och att få stå i ett kök igen var inte helt fel. Till förrätt blev det bläckfisk som jag fick den stora äran att skära upp. Sen blev det helgrillad fisk som vi fyllt med vitlöksmojs och olja. Fisken la vi tillsammans med sallad och groddar i ett rispapper och rullade ihop. Rullen doppades i någon fisksås med chilli. Mycket gott! Sen blev det visst mer fisk. Vi fick varsin makrill som också var mycket god men lite för mycket ben för min smak. Till efterrätt blev det lotusfrö-soppa och Carros obligatoriska tårta. Till allt detta så drack vi Absolut svarta vinbär som vi hade med oss som en svensk present. Men våra Vietnamesiska vänner (även vi) tyckte att det var lite väl starkt att dricka till maten så Dieps man åkte och köpte 7up så vi kunde grogga till maten. Den enda som uppskattade spriten naturell var Dieps far som kom på besök och klunkade i sig ett stadigt dricksglas med vodkan. Med sig hade han något som de kallade för baby crabs. Det såg ut som små krabbor och det knastrade nåt fruktansvärt när man tuggade dem och jag tror Rebecka beskrev smaken som nåt som levt hela livet på bottnen av havet och sen kommer upp och torkar. Jag skulle vilja säga kattmat med krisp.Jag skär bläckfisk, inget jag gör varje dag. Men Diep sa att jag kommer bli en bra husfruRensning av sallad
Viktor mortlar den sjukt starka löken
Födelsedagsbarnet fixar fiskpaket
Linnéa och Dieps man (dåligt av mig att inte veta hans namn)
Baby crab

Efter all mat var vi fruktansvärt mätta och vi åkte hem till hotellet för att dricka lite öl och sedan tog några tappra studenter (läs oansvariga) sig ut till Bamboo bar för att inte komma hem förrän vid 3. Men firar man födelsedag så gör man! Sen att Carro gick hem redan vid 1 har ju kanske inte med saken att göra...

Ikväll så händer det grejer i Da Nang då världsmästerskapet i fyrverkeri drar igång. Det är hur mycket folk som helst och staden lever verkligen upp. Det som lite irriterande bara är att det finns en musikanläggning placerad just utanför vårt hotell och just nu känns det som det är en konsert med hissmusik i hotellrummet. Det kan nog bli en bra sista dag och kväll i Da Nang det här. Imorgon flyger vi mot Hanoi och ser vad den staden har att erbjuda. Jag vet inte hur det blir med internet och så men kommer uppdatera när jag kan. I Hanoi stannar vi till den 5/5 och åker vidare mot Nha Trang för sol, bad och äventyr tills den 9/5 då bär det av mot paradisön Phu Quoc som blir vår näst sista destination eftersom vi åker till Bangkok den 14/5 innan hemfärd till Svea rike. Ja där har ni vår reseplan. Låter inte helt fel om ni frågar mig, gäller bara att koppla på disciplinen så jag får pluggandet gjort också.

Inga kommentarer: